Вижте кои храни са полезни за тялото

/, Здравословно хранене/Вижте кои храни са полезни за тялото

Вижте кои храни са полезни за тялото

Вижте кои храни са полезни за тялото

Тиквата съдържа много малко калории (само 18 за 100 г) и е с богато съдържание на бета-каротин. Първото е полезно за линията, а второто се бори срещу стареенето на клетките. И един страничен ефект, който може да се стори много красив за някои – честото хапване на тиква придава нежен златист нюанс на кожата, която изглежда сякаш е целуната от слънцето. А това през мрачните зимни месеци стои впечатляващо.

Кестените пък осигуряват около 190 калории за 100 грама, което ги прави много полезни и здравословни за хора, които спортуват активно. Кестените освен това са богати на цинк и селен, което за хората с косопад е много важно, но да не се използва от хора, които имат стомашни и чревни проблемит, тъй като консумацията им предизвиква дискомфорт и подуване.

Лещата е отличен източник на растителни протеини. За зимните вечери това е може би най-идеалната храна особено ако се комбинира с лимец или ечемик. Тя спомага за възстановяване на организма след тежък ден (физически и ментално) и освен това бързо засища, без да се налага да се изяждат огромни количества. Добре е да се приготвя с минимум мазнина, тъй като така е по-лесно смилаема.

Спанакът защитава очите, тъй като е богат на лутеин. Това вещество предпазва от дегенерация на ретината – заболяване, свързано с остаряването на организма. Затова се и препоръчва по-честата консумация на спанак след навършване на 50-годишна възраст. В 100 г пресен (или 200 г готвен) спанак се съдържа дневната доза витамин С.

error: Съдържанието е защитено от копиране!