Как да си помогнем при главоболие и мигрена в домашни условия

/, Любопитно/Как да си помогнем при главоболие и мигрена в домашни условия

Как да си помогнем при главоболие и мигрена в домашни условия

Как да си помогнем при главоболие и мигрена в домашни условия

От главоболие и мигрена страдат все повече хора и причините  за това са много, но най-голямо влияние играят възрастта и натоварването в ежедневието.

Тези неразположения може да са симптоми на някои заболявания, затова когато тези оплаквания стават все по-чести, трябва да потърсим мнението на лекаря.

Главоболието и мигрената нарушават комфорта на нашето тяло – както физически, така и психически и за да облекчим тези болки преди да потърсим лекар, можем да приложим някои ефикасни средства в домашни условия.

Чудесен лек срещу главоболие и мигрена е етеричното масло от лавандула, с което може да си правим инхалация или пък да налагаме на болезненото място. При инхалация се капват от две до четири капки масло от лавандула в съд, в който има три-четири чаени чаши вряща вода. Това етерично масло се нанася внимателно и директно върху кожата, без да се разрежда. Освен че има приятен аромат, лавандулата действа и успокояващо на организма.

В домашни условия е възможно да се използва масло от лютива мента. Това масло свива и разширява кръвоносните съдове като така помага да се регулира кръвообращението. От лютивата мента се капват от две до четири капки масло в три-четири чаени чаши вряща вода и се прави инхалация. Този разтвор помага да се отворят синусите, а също и кръвта се окислява по-добре.

Друг важен фактор е начинът ни на хранене и поддържането на добро здраве зависи до голяма степен от него. Ако променим някои хранителни навици, ще намалим и кризите на главоболие и мигрена, които ни тормозят. Например млечните продукти, шоколадите, фъстъченото масло, авокадото, лимонът и лукът, месата, богати на нитрати, като бекон и кренвирши, както и мариновани храни засилват главоболието и мигрените. Затова трябва да се ограничат или да се изключат от хранителния режим.

Главоболието много често е знак за възпалителни процеси в организма и затова много хора използват ленено семе, което облекчава това неразположение.

Особено полезно за здравето е лененото семе, което е обогатено на Омега 3 мастни киселини и те влияят благоприятно на сърдечно-съдовата ни система като предпазват кръвоносните съдове от възпалителни процеси.

Болката при мигрена в много случаи може да се облекчи с масаж на тила. Дори научно е доказано, че масажирането на главния тилен нерв – зоната в основата на тила – намалява болката при мигрена. Този масаж може да го правим и сами.

В домашни условия може да лекуваме главоболието и мигрената с етерично масло от босилек. Това е чудесно домашно средство, което освен като ароматна подправка, може да се ползва и с лечебна цел. Босилекът отпуска мускулите и облекчава главоболието, получено от напрежение и схванати мускули.

2016-10-05T04:40:36+00:00 Здраве, Любопитно|
error: Съдържанието е защитено от копиране!