Грешки по време на диета

//Грешки по време на диета

Грешки по време на диета

Грешки по време на диета

Представяме ви някой от най-честите грешки, поради които диетата ви е неуспешна!

Вечеряте обилно

Струва ви се, че като не обядвате, правите нещо добро за линията си и че това ви дава право да наваксате на вечеря. Изследванията обаче показват, че ако не разпределяме равномерно храната през деня, хормоните на глада се активират по-често и ни карат да посягаме непременно към храната.

Храните се, когато ви падне

Американски учени са установили, че изгаряме много повече калории през трите часа, които следват едно редовно хранене, отколкото след хапване в произволен час. В първия случай тялото произвежда по-малко инсулин и следователно трупа по-малко глюкоза в мастните депа. Хранете се три пъти дневно в определени часове, за да „дисциплинирате“ химията на организма.

Забравяте да броите калориите

Като не обръщате внимание на калориите, съдържащи се в обезмасленото кисело мляко, в салатата или ябълката, вие хитрувате с вашата диета, без дори да си давате сметка за това. Мерите се редовно и не разбирате защо килограмите не помръдват. Осведомете се за енергийния заряд на продуктите, които консумирате всеки ден, така че да си съставяте меню, съответстващо на целите ви.

Не се храните достатъчно

Започнали сте експресна диета, която се състои от глад. Ето, че първото кило лесно си е отишло и вие се чувствате мотивирани да продължите напред по същия начин. Внимавайте, защото нещата могат да се обърнат срещу вас. Нутриционистите съветват дневното количество калории да не пада под 1500 (или 1200), за да не загубите бързо мускулна маса и енергия.

Прекалявате с диетичните продукти

Това че са диетични, не означава, че можете да ядете двойни порции. Бисквитите без добавена захар и бедни на мазнини, газираните напитки „light“, обезмаслените сирена и млека – всички тези продукти трябва да бъдат консумирани като „нормални“, тоест умерено. Ако това ви е невъзможно, по-добре се откажете от диетичните храни, за да сте по-бдителни с калориите. Поставете си целта да отслабвате с не повече от 500 г на седмица. Намалете дневната доза калории с 250 и изгаряйте още 250 с половин час спорт.

През уикенда се отпускате

Имате право в събота и неделя да не мислите за диети, но не зарязвайте напълно предприетата програма. Ако е непосилно за вас да откажете традиционния неделен сладкиш, то просто разрежете парчето на две и се задоволете с половинката.

Забранявате си всички мазнини

Често започваме диетите с „анатемосването“ на олиото и маслото. Те наистина са високо калорични продукти, но предназначението им не е единствено да ни правят по-дебели. Благодарение на тях произвеждаме хормони, които регулират храносмилането, нивото на инсулина и натрупването на мазнините. Всъщност те участват в поддържането на оптимално тегло! Мазнините обаче са различни. Тази, която се съдържа в пържените картофи, не ни носи никакви ползи. За сметка на това зехтинът, рапичното олио и мазнините от ядките и рибата са важни за организма и правилното му функциониране.

Пропускате протеините

Много от нас решават, че като преминат само на плодове и зеленчуци, ще отслабнат най-лесно. Но месото, рибата, яйцата и млечните продукти ни доставят важни протеини и задължително трябва да участват във всяка диета, за да не се окаже, че отслабването е за сметка на мускулите. А именно те консумират най-много енергия и изгарят най-много калории. Ако мускулите станат по-малки, ефектът ще е напълняване.

Не ви достигат фибри

Тайната на успешната диета е в хранителния баланс. Не се отказвайте от плодовете под претекст, че съдържат захар. Фибрите, които те могат да ви доставят, гарантират доброто храносмилане и отделяне. Освен това те създават чувство за ситост. Включете умерено количество плодове и неограничено количество зелени зеленчуци в менюто си.

Грешки по време на диета

Ако публикацията ви е харесала, моля споделете.

error: Съдържанието е защитено от копиране!