Диета с бедни на натрий храни

//Диета с бедни на натрий храни

Диета с бедни на натрий храни

Диета с бедни на натрий храни (бедни на сол)

Диета с бедни на натрий храни е жизненоважна за доброто ни здраве. Натриевия хлорид e един от най-големите източници на сол за човешкия организъм, а всички знаем, че една здравословна диета отрича прекалената консумация на сол, захар и други добавки, и консерванти.

Близо 80% от приема ни на сол се основава на преработените храни, с които ежедневно се храним! Те са пълни с натрий, който повишава кръвната захар и дори уврежда повърхностния слой на артериите. За съжаление навсякъде сме заобиколени от богати на натриев хлорид храни в магазините и веригите за бързо хранене. Затова трябва много внимателно да подбираме, какво купуваме и ядем вкъщи, а и навън.

Храни богати на натрий, които да избягваме!

В една диета с бедни на натрий храни, която е здравословно не бива да присъстват много солени и преработени храни. Експертите ни съветват да приемаме по-малко от 2000 милиграма натрий с храната дневно. Следните храни са бомба със закъснител за ежедневната ви диета бедна на сол: кетчуп; кубчета бульон; супа в консерви или пликчета; бекон; соев сос; сушена риба; горчица и различни готови сосове за ястия и салати. Ако не можете да изключите напълно тези храни от ежедневието си, то поне минете на по-безболезнените им варианти – с малки количества на сол в тях! В никакъв случай не ги предлагайте на децата си, защото са адски вредни за тях!

Най-добрите храни за една диета с бедни на натрий храни!

  • Плодове и зеленчуци – винаги свежите плодове и зеленчуци са най-добрият източник на витамини, минерали и фибри! Но замразените също са оптимален вариант стига да нямат добавена сол, захар и консерванти. Може да си позволите да си купувате плодове и зеленчуци в консерви, но внимателно четете етикета за добавена сол, захар или натрий.
  • Меса – прясното месо е най-добрият избор! Замразените и обработени меса са богати на натрий, добавена сол и консерванти. Винаги купувайте пиле, риба, телешко, свинско или пуешко в свежо състояние.
  • Подправки и добавки – при подправките е най-добре да следите за нивата на натрий и сол, когато са готови смеси, затова купувайте сушени или свежи подправки! Всички видове масла, маргарини и добавки богати на сол и натрий са вредни.

За да сте сигурни, че продуктите и храните, които купувате са бедни на сол, захар и натрий купувайте винаги свежи храни! Ако ви се наложи да купите обработени храни, то следете за нивата на натрий, ако те са под 5% е приемливо да ги приемате, но не всекидневно.

Най-здравословната диета за ежедневието ви е тази диета с бедни на натрий храни, за да сте здрави и активни!

error: Съдържанието е защитено от копиране!