Женска мафия:Как и кога да казваме „Не“ на децата?

//Женска мафия:Как и кога да казваме „Не“ на децата?

Женска мафия:Как и кога да казваме „Не“ на децата?

Как и кога да казваме „Не“ на децата?

Много често родителите стават жертва на емоционално изнудване от страна на техните деца. Ако реплики като: „Моля, те ама моля те. Искам….“(в продължение на часове), „Не ми разрешавате нищо“, „Всички го правят. Защо не може и аз?“ са ви до болка познати, то тази статия е за вас.

Поставянето на граници е може би една от най-трудните задачи пред, които са изправени родителите. Децата имат добре изградени механизми за съпротива, които често могат да обезкуражат родителя. Те се тръшкат, плачат, изискват  докато изтощят родителя и не получат желаното. Предлагаме ви седем сценарии, в две поредни статии, в който ще научите кога е необходимо да кажете „Не“ на децата си и някой хитри начинини как да избегнете съпротивата:

  1. Кажете не когато има риск детето да нарани себе си или някой друг

Децата все още нямат изградена способност да предвижадт последствията. Ето защо понякога изпадат в ситуации, в които съществува реален риск да наранят себе си или някой друг. Когато детето извършва дейност, при която може да се нарани му предложете безопасен вариант. Например: „Не може да скачаш върху дивана, ще се нараниш. Ако искаш да продължиш да скачаш ще излезем навън.“. Така детето се приучава да мисли за последствията благодарение на родителя и разбира, че има и приемлив начин да извърши действието. Това не се случва при директна забрана „Спри да скачаш!“,тя не носи на детето никаква информация.

  1. Кажете „Не“ когато детето иска да свършите вместо него нещо, което умее

Например вече сте научили детето само да си връзва обувките, но то продължава да моли вас и отказва да излезе от вкъщи. В такива ситуации е добре да припомните на детето, че то вече знае-„Ти можеш да си връзваш обувките. Забрави ли как? Добре, аз ще ти покажа на едната, а ти ще вържеш сам/а другата.“ Така се постига баланс и постепенно детето ще изгради вяра в собствените си умения, което ще го направи по-самостоятелно в бъдеще.

  1. Кажете не когато става въпрос за желание, а не за нужда

Непрекъснато сме засипвани от реклами, които със своите весели мелодии и шарени цветове провокират желание у децата. Като родители е добре да ограничаваме желанията на децата си и да преценяваме какви са реалните им нужди.  На детето може да се каже „Не, ние няма да купим това, но разбирам защо го харесваш-много е лъскаво.“Не се чувствайте гузни, че отказвате на детето. По този начин ще го научите да бъде по- устойчиво на разочарованията в живота, който както всички знаем не могат да бъдат избегнати.

 

Очаквайте продължение!

2018-01-09T07:55:02+00:00 Психология|
error: Съдържанието е защитено от копиране!