Женска мафия: Чудовището следродилна депресия. Как да я познаем?

//Женска мафия: Чудовището следродилна депресия. Как да я познаем?

Женска мафия: Чудовището следродилна депресия. Как да я познаем?

Чудовището следродилна депресия. Как да я познаем?

Следродилната депресия не е мит или измислица. Тя е съвсем реално преживяване.

Фактите сочат, че половината от родилките страдат от подтиснато настроение непосредствено след раждането, като при част от тези жени състоянието отминава сравнително бързо, но за друга то се задълбочава и продължава по-дълго.

Следродилната депресия протича  с различна сила. Можем да различним:

Лека и умерена следродилна депресия

Тези две форми често се отминават с лекота тъй като симптомите често се отдават на натрупаната преумора покрай грижите за бебето. Такъв депресивен епизод може да се прояви от две седмици до една година след раждането. Симптомите включват тревога и напрегнатост, които често са насочени към детето. Или иначе казано майките непрекъснато се тревожат дали детето е добре и дали грижите, които полагат са достатъчни, проявават силно чувство за самокритичност дори при най-малкия проблем и изпитват вина.

Тежка форма на следродилна депресия

Тя се развива до две седмици след раждането и процента на жените, които страдат от нея е значително по-малък. В рисковата група за поява на тежка следродилна депресия попадат жените, които раждат за пръв път, тези които са психично нестабилни или преживяват разнообразни форми на житейски трудности. При тази остра форма може да се наблюдава наличие на халюцинации и илюзии, които пораждат голям риск и за майката и за бебето. Някой майки са склонни да наранят детето си, други са крайно разтревожени за здравословното му състояние без да има обективна причина за това, а при трети могат да се появят мисли за самоубийство.

При първи симптоми на следродилна депресия трябва да се потърси помощ от специалист, който да прецени степента на депресивното състояние и да назначи съответното лечение, което може да е работа с психолог или психотерапевт, а при тежките форми чрез медикаменти.

Според учените причините за следродилната депресия са комплексни. От една страна виновници за това състояние са хормоните, но отключваща роля  най-често играят и условията на живот, семейни и социални фактори.

Как може да се помогне?

Ако родилката е обградена от грижа и любов от страна на близки и роднини рискът  от появата на следродилна депресия намалява значително.Особено значение имат добрите отношения с партньора. Дори след диагностицирането на следродилна депресия е добре половинката да участва в целия процес на оздравяване тъй при мъжете, чиито жени страдат от депресия рискът те също да се разболеят е голям.

Ако статията ви е харесала ни подкрепете като споделите, коментирате или харесате.

2018-01-02T09:38:37+00:00 Психология|
error: Съдържанието е защитено от копиране!