Женска мафия: Играта на играчките

/, Психология/Женска мафия: Играта на играчките

Женска мафия: Играта на играчките

Женска мафия: Играта на играчките

Днес по темата за избора на детски играчки ще разговаряме с Диляна Панова и малкия,усмихнат Никола. Диляна е майка, психолог и изключително лъчезарна личност. Срещаме ги в парка, на пук на зимата двамата са навън, за да поиграят заедно. Ето и нашето кратко интрвю:

Каква според теб е ролята на играчките в живота на децата? Важни ли са те?

Ролята на играчките е от съществено значение, особено в развитието на подрастващите малчугани. Прекият контакт с играчките, които подбираме за детето си спомагат за оформянето на представата му за цвят,форма,звук. На един по-късен етап играчките започват да изпълняват същинската си функция, а именно детето да разиграва роли и прави сюжети, като един малък сценарист.

Никола вече е на 1 година, какви играчки предпочита той?

Конкретно Никола се впечатлява по – силно от предмети свързани с бита на нас възрастните.

Мога да дам пример,негови любими неща са:

дистанционно, бутилки с вода или друга течност, лъжици,найлонови пликове и ред други неща, които за нас възрастните са предмети за употреба, но той ги разглежда, обследва и им се радва, като на играчки.

Какви критерий имате при покупката на играчки?

Критерият не е висок. За възрастта в която е той, а именно 1 година това са цветни играчки, представляващи геометрични или друг тип фигури, които могат да се подреждат в определена последователност или пасват на специално изработени в самата играчка месата. Той е в етапа в който развива именно тези способности, кото са свързани различаване на  големина, обем та дори и тежест на предмета или в случая играчката.

Има ли опасни играчки?

Най – вероятно има и  според мен те не са опасни сами по себе си, а биха представлявали опасност,  ако не са съобразени с възрастта на самото дете, понеже то би могло да ги погълне, удари  или нарани физически с тях.

Когато ние бяхме деца технологиите не бяха толкова навлезли. Какво мислиш за съвременните технологично обезпечени играчки?

Това е една тема, по която има много разнопосочни, дори и крайни мнения.

Лично пред мен майки са споделяли предимно негативна нагласа, по отношение навлизането на технологиите в играчките.

Аз считам, че не бих могла да изолирам сина си от навлизането на какъвто и да било тип технологии, тъй като самата аз, а и цялото наше семейство и обкръжение ги използва. Мисля, че ако опитам да огранича или забраня достъпа му до тях това би било некоректно и дори лицемерно спрямо него.

Като психолог имаш наблюдения върху предпочитанията на децата. Какви играчки са подходящи за различните възрасти?

През първата година от живота на детето играчките трябва да спомагат развитието на неговите сетивни възприятия. Това са играчки, които издават звуци, шарени са, но също така формата, размера и материалите трябва да са съобразени, така че детето да не може да се нарани. Между 2-3 годишна възраст децата започват да играят съзнателно със своите играчки, именно в тази възраст се появяват и различия в предпочитанията между момчета и момичета. Между 4-6 години особено подходящи са пъзелите за развитие на пространствента ориентация и координация. Моите наблюдения са, че някъде след тази възраст интересът към традиционните играчки спада и бива заменен с интерес към технологиите. С тръгването на училище много рязко се появава интересът към последните модели телефони. В това няма нищо лошо стига родителите да успяват да контролират този процес и да отделят достъчно време за игра и съвместни занимания. В крайна сметка играчките са само инструмент, който не би имал достатъчен ефект върху развитието без адекватната намеса на родителя.

Прочетете как да се справите с протестното поведение на вашето дете ТУК

Ако ви е харесала статията ни наградете с коментар и споделяне!

error: Съдържанието е защитено от копиране!