Женска мафия: Как да развиваме емоционалната интелигентност в детето?

//Женска мафия: Как да развиваме емоционалната интелигентност в детето?

Женска мафия: Как да развиваме емоционалната интелигентност в детето?

Как да развиваме емоционалната интелигентност в детето?

Инуитите, които живеят в сурови зимни условия имат в своя език 50 различни думи за сняг. Израствайки инуитските деца се научават кога и как да използват различните думи за сняг, чувайки ги употребени от възрастните в различен контекст.По същия начин децата усвояват умението да назовават собствените си емоции. Когато чуват родителите си да говорят и назовават своите чувства децата научават как да разпознават своите. Нещо повече, създаването на това умнеие ще помогне на детето да регулира по-лесно своите емоции и ще играе ролята на превенция срещу агресивното поведение.

Четирите основни емоции

Ние имаме множество думи, който обозначават нашите емоционални състояния и това често е объркващо за нас самите. Психолозите се определили четири основни емоции, от които произлизат всички останали.

  1. Щастие-от тук произлизат чувствата на радост, любов и мир и др. Това е естествено състояние на хармония и блаженство.
  2. Страх-реакция на опасност, от тук произтичат чувства като тревожност, безащитност, притеснение, безсилие. Често страхът се трансформира в гняв.
  3. Гняв-има две прояви. Когато е насочен навън към другите хора и когато е насочен навътре към себе си, може да доведе до отчаяние и депресия
  4. Тъга- тя е свързана с разочарование, скръб, депресия, самота. В определени ситуации може да се трансформира в гняв.

Как да помогнем на детето да разпознава емоциите си?

Наблюдавайте детето си и околните хора и коментирайте емоционалното състояние по неосъдителен и емаптиен начин. През деня се възползвайте от всяка възможност да регистрирате и изкажете гласно емоционалното състояние на вашето дете.

  • „Изглеждаш ядосан/а.“
  • Цял ден скачаш нагоре надолу, сигурно си развалнуван/а/
  • Разбирам, че не харесваш спанак и искаш повече да не ядеш това.

Тази лесна техника ще помогне и на детето и на вас самите защото ще укрепи връзката ви.Изплзвайте въпроси, които ще накарат детето да разсъждава и анализира емоциите само.

  • Ако се ядосаш на приятел какво ще направиш?
  • Какво ти помага да се успокоиш когато си ядосан?

Можете да използвате и наблюдения на емоциите на други хора. Например ако детето наблюдава друго дете да плаче можете да го попитате : „Това дете изглежда разстроено, чудя се защо?“

Този тип диалози ще помогне на детето да развива своята емпатия и да контролира емоциите си.

2018-01-23T08:19:58+00:00 Психология|
error: Съдържанието е защитено от копиране!