Женаска магия:Как и кога да кажем „Не“ на детето?-част 2

//Женаска магия:Как и кога да кажем „Не“ на детето?-част 2

Женаска магия:Как и кога да кажем „Не“ на детето?-част 2

Женаска магия:Как и кога да кажем „Не“ на детето?-част 2

Миналата седмица разгледахме някой кокретни ситуации , в които е добре да казваме „Не“ на децата и как да го направим, така че отказът да има максимален възпитателен ефект и минимална съпротива от страна на детето. Статията можете да прочетете ТУК. Тази седмица ви представяме продължението на темата.

Кажете „Не“ когато плановете се променят

Случвало ли ви се е да обещаете на детето си нещо, но да изникнат непредвидени обстоятелства, които да променят плановете ви? Съобщавате на детето и то реагира бурно с разочарование, вие сте залети от чувство за вина и дори може да отсъпите , макар че промяната в обстоятелствата е приоритетна. Като цяло децата до определена възраст са егоцентрични и нямат изградена способност да се поставят на мястото на другия. Ако изпаднете в ситуация, в която трябва да промените вече направени планове с детето е добре да му обясните и да съставите нов план в удобно време. Например: „Не можем да отидем на кино тази вечер, баба ти ще идва на гости, а след като си тръгне ще е вече късно. Ще отидем на кино утре следобед и ще си вземем пусканки.“ По този начин няма да нарушите доверието на детето към вас, ще му предадете посланието, че непредвидени обстоятелства в живота винаги има, и човек трябва да бъде гъвкав по отношение на плаовете си.

Кажете „Не“ когато нещо е против принципите ви

Ние учим децата си на ценности чрез решенията, които взимаме. Понякога ценностите и принципите, които имаме са различни от популярните за времето или социалната среда, към която се числим. Това може да доведе до силен протест у детето и реплики от типа „Другите родители разрешават.“ Въпреки натиска от всички страни е важно да отстоим собствената си позиция като родители. По този начин ще предадем на детето умението да отстоява мнението и достойнството си  дори когато е в различна социална среда, която му оказва натиск да се впише, а както добре знаем не всяка социална среда е здравословна. Един често срещан пример е детето да иска смартфон от ранна възраст. Ако вие смятате, че е неуместно му обяснете и въпреки протестите му отстоявайте своето.

Според последните психологически проучвания доброто възпитание и правилното детско развитие зависят от комбинацията между това да се дава любов и грижа и да се поставят адекватни граници.

2018-01-16T08:30:01+00:00 Психология|
error: Съдържанието е защитено от копиране!