Здравословен хранителен режим и ролята на напитките в него

//Здравословен хранителен режим и ролята на напитките в него

Здравословен хранителен режим и ролята на напитките в него

Здравословен хранителен режим и ролята на напитките в него

Основите на един здравословен хранителен режим не се коренят само в храните, които ядем, но и в напитките които пием.

Много хора погрешно схващат здравословното хранене изцяло. То въобще не се основава само на приема на сурови продукти, приема на плодове и зеленчуци или приема на така модерните фрешове, смутита и всякаквите им вариации. Здравословното хранене е разнообразно, балансирано, съобразено с нуждите на дадения човешки организъм и приема на вода!

Здравословен хранителен режим

Водата е една от най-важните напитки за един здравословен хранителен режим! Тя е напитката, която набавя необходимите нива на течности в организма ни, спомага за доброто състояние на клетките и тъканите, и ни изчиства от вредните токсини и свободни радикали. Не бъркайте пиенето на вода с това на чай, кафе, сокове и фрешове. Още повече пийте натурална вода, а не обогатените й варианти с добавена захар и консерванти.

Чая, кафето и соковете по скоро усвояват водата в организма ни, а не ни е набавят. Когато ги приемаме е добре те да са натурални, тоест без добавена захар, захарин или подсладители. Чаят и кафето са полезни без добавено мляко, защото комбинацията не е удачна и взаимоизключваща се! Добре е да ги пием в умерени количества. Относно соковете – те винаги е добре да са прясно изцедени от плодове, но ако купувате сокове, то следете да бъдат възможно най-натурални и без добавена захар или глюкоза.

Така модерните фрешове и смутита са една заблуда. Много здравословни режими се основават на тях, но всъщност не са толкова полезни, ако се прекалява с употребата им. Един фреш е полезен ако се пие по веднъж на ден и не заменя водата, като течност. Относно смутито – то става за хранителна закуска ако има фибри, протеини и свежи плодове в него, не друго!

По въпроса за енергийните напитки, газираните и всички варианти на пуншове, сиропи и напитки пълни с глюкозен сироп, захар и консерванти няма спор – те са изключително вредни, а и калорични. Така, че изключете ги напълно от вашия здравословен хранителен режим!

Добре е да заложите максимума от напитките ви през деня да се основава на приема на вода. Поне до 2 литра на ден е минимума, който трябва да приемате. Около 10% от този минимум е добро решение за останалите напитки, като кафе, чай и сокове.

Здравословния режим е баланс на храни и напитки, но и баланс на движение и застой!

error: Съдържанието е защитено от копиране!