Няколко полезни съвета при избор на козметика

//Няколко полезни съвета при избор на козметика

Няколко полезни съвета при избор на козметика

Избор на козметика

Дезодорантите съдържат комбинации от вещества, които изпълняват различни функции.

Няколко полезни съвета при избор на козметика

Ето какви са основните видове и тяхното действие:

Антиперспирантите ограничават производството на пот, тъй като частично запушват порите и по този начин намаляват изпотяването. Те са особено полезни при хора, които страдат от прекомерно изпотяване.

Предназначението на маскиращите е да ароматизират и прикрият неприятния мирис, без да го стопират. Те съдържат етерични масла или различни билкови екстракти. Много ефикасни за тази цел са ароматите на лавандула, лимон, сандалово дърво, портокал, лимонена трева. Тяхното действие обаче не е продължително – до 5 часа. Много често формулите им комбинират и антиперспирантен ефект.

Абсорбиращите (обикновено са и дерматологични) съдържат в състава си цинк, магнезий, калций и други елементи, които имат способността да абсорбират летливите вещества, образувани при изпотяване, и така да предотвратяват лошата миризма.
Антимикробните са с по-сложни формули и включват съединения, които инхибират пролиферацията (потискат развитието) на бактериите, отговорни за образуването на лошите миризми.

Блокиращите работят именно чрез блокиране на бактериалните ензими, отговорни за лошия мирис.

От чисто хигиенна гледна точка, най-добри са дезодорантите под формата на спрей, тъй като се нанасят лесно, флаконите нямат пряк контакт с кожата и съответно рискът от замърсяване на дюзата е минимален.

При чувствителна кожа е добре да се избягват дезодорантите на спиртна основа, тъй като е възможно да раздразнят епидермиса. Кремообразните са много по-подходящи за тази цел.
За областта на гениталиите се използват специалните интимни гелове, но също така интимни освежаващи кърпички. Дезодориращи кърпички вече се предлагат и за други зони на тялото.

И нещо любопитно – някои лекари категорично отричат използването на дезодорант под каквато и да е форма преди настъпването на пубертета.

Няколко полезни съвета при избор на козметика

2017-03-22T10:36:48+00:00 Красота|
error: Съдържанието е защитено от копиране!