Как да се храним здравословно без да оставаме гладни?

//Как да се храним здравословно без да оставаме гладни?

Как да се храним здравословно без да оставаме гладни?

Как да се храним здравословно без да оставаме гладни?

Да се храним здравословно без да оставаме гладни е напълно възможно.

Едно здравословно хранене визира приема на повече плодове и зеленчуци, приема на вода ежедневно, но не изключва нито една храна от хранителните групи, полезни за човешкия организъм. Точно поради тази причина здравословния режим оптимизира теглото ни, но всъщност не ни лишава от нищо, а ни учи да се храним съзнателно.

Отговорът на въпросът – как да се храним здравословно без да гладуваме е, като се храним с нискокалорични, но засищащи ни храни!

Повечето изследвания в областта на храненето сочат, че не броят на приетите от нас калории ни засища, но количеството „качествена храна“, която сме изяли. Затова приготвяйки любимото си ястие с продукти, с по-малко калории и повече фибри например, ни кара да се чувстваме сити и доволни.

Като цяло храните, на които трябва да наблегнем в здравословната си диета са тези богати на фибри и вода. От тях може да хапваме повече, без да се страхуваме, че приемаме голямо количество калории, а същевременно да заситим глада си. Такива храни са плодовете и зеленчуците ( сурови или приготвени на пара, печени или пържени без много мазнина ), млечните продукти от натурално естество, местни супи от пиле, телешко и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, бобови култури.

Един здравословен ежедневен план за хранене се придържа към необходимото ви дневно количество калории. Не съдържа големи количества сол, захар, натриев хлорид и вредни не разграждащи се мазнини. Предлага достатъчно протеини, минерали, фибри, витамини от рода на ядките, яйцата, рибата, месата, и плодовете и зеленчуците. Предлага увеличено количество плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти и млечни такива.

Да не бъдем голословни ви предлагаме рецептата „Макарони със сирене“ в два варианта – здравословен и нискокалоричен и нездравословен и висококалоричен!

Не здравословен вариант – 540 калории

Тук използваните макарони са преработени, сиренето от растителни мазнини и млякото пълномаслено UHT. Добавили сме маргарин и така стигаме до толкова голяма калоричност

Здравословен вариант – 315 калории

При този прочит на рецептата използваме пълнозърнести не преработени макарони, мляко, което е ниско маслено, заменяме маргарина с истинско масло, но малко. Използваме твърдо, ниско маслено сирене и добавяме зеленчуци ( спанак и свежи домати или тиквички ). Така имаме вкусно, полезно, засищащо и здравословно ястие!

Да се храним здравословно означава да мислим здравословно и следователно обмислено да избираме продуктите за ястията си и начинът им на приготвяне!

Как да се храним здравословно без да оставаме гладни?

error: Съдържанието е защитено от копиране!