5 важни неща, които се случват, когато спрете да пиете алкохол

//5 важни неща, които се случват, когато спрете да пиете алкохол

5 важни неща, които се случват, когато спрете да пиете алкохол

5 неща, които се случват с организма ви, когато спрете да пиете алкохол

Да си вземете почивка от употребата на алкохол – дори и да е само за няколко седмици – е добра идея, особено ако редовно консумирате повече от препоръчителния дневен лимит.

Ето какво можете да очаквате да се случи, краткосрочно и дългосрочно, ако се откажете от алкохола:

  • Ще спите по-добре.

Едно скорошно проучване в списанието „Алкохолизъм: Клинични и експериментални изследвания“ открива, че пиенето преди лягане увеличава алфа вълновите модели в мозъка – нещо като мозъчна активност, която обикновено се случва, когато сте будни, но почивате. Резултатът? Разстроен сън.

когато спрете да пиете алкохол 

  • Ще започнете да консумирате по-малко храна на вечеря.

Според изследване, алкохолът е един от най-големите фактори за излишния прием на храна. Това може да се дължи на факта, че алкохолът засилва усещането в нашите сетива. Изследователите установяват, че някои жени, които са употребили алкохол, еквивалентен на около две напитки, са изяли 30% повече храна от тези, които са получили солев разтвор. Дори леката интоксикация увеличава мозъчната дейност на жените в хипоталамуса, като ги прави по-чувствителни към миризмата на храна и ги подтикват да ядат повече.

  • Килограмите ще започнат да падат, когато спрете да пиете алкохол.

Алкохолът има скрит начин да увеличите дневния прием на калории, без да го осъзнавате. Една маргарита може да съдържа 300 калории или повече . Една вкусна пина колада може да има 450 калории! Едно проучване установи, че мъжете консумират допълнителни 433 калории в онези дни, когато пият „умерено“ количество алкохол. За жените, това е 300 калории. Премахнете алкохола от дневното си меню и ще започнете да отслабвате без много усилия.

  • Кажете здравей на чистия тен.

В рамките на няколко дни ще забележите, че кожата ви изглежда по-добре и се чувствате по-хидратирани. Това е така, защото алкохолът е диуретик, което ви кара да уринирате повече. Алкохолът също така намалява производството на антидиуретичен хормон, което помага на организма да абсорбира вода. По-малко вода в тялото се равнява на изпъкнала кожа. Червенката в бузите и около носа ви също може да започне да избледнява, а други кожни състояния, като пърхот, екзема или розацея, също могат да се подобрят.

  • Рискът от рак пада.

Употребата на алкохол е свързана с повишен риск от рак на устата, черния дроб, гърдата, дебелото черво и ректума. Рискът се увеличава, колкото повече пиете. От друга страна, многобройни проучвания показват, че умереното потребление на алкохол може да намали шансовете ви за сърдечни проблеми. Повече изследвания предполагат, че рискът от инсулт, диабет и смъртност може да се повиши леко, когато се откажете от алкохола, ако приемете, че сте лек пияч преди да се откажете.

Ако публикацията ви е харесала, моля споделете! 🙂

 

 

2018-01-08T12:48:20+00:00 Здраве|
error: Съдържанието е защитено от копиране!