Подготовка за студеното време

//Подготовка за студеното време

Подготовка за студеното време

Подготовка за студеното време

Преходът от жаркото лято към хладната есен е стрес за организма, при това не винаги видим. Смяната на сезоните обикновено влияе на здравословното ни състояние, тъй като започва сериозно преустройство на жизнения цикъл. Тогава е възможно да се появят различни проблеми, затова именно сега е моментът за профилактични прегледи.

Имунитет:

Със старта на есента си струва да се даде кръв за пълни изследвания и да се направи ултразвуков преглед на коремната област. Медиците твърдят, че именно през този годишен сезон започва временна „атрофия“ на лимфоидната тъкан вследствие на температурните колебания и общото забавяне на обменните процеси в организма.

Изследванията могат да покажат евентуално намаляване на броя на имуноглобулините, лимфоцитите и моноцитите в кръвта, както и промени в размера на тимуса и далака. А всичко това е сигнал, че защитните сили на организма се изчерпват и той става податлив на вируси.

Статистиката сочи, че грипните заболявания са по-чести и протичат по-тежко най-вече през есента. Затова през този период е добре не само да се приемат имуностимулиращи препарати, съдържащи антиоксиданти, а и във всекидневното меню да присъстват зелен чай, ехинацея, продукти, богати на цинк и селен, цитруси. Спортуването, дългите разходки на чист въздух и закаляващите процедури са допълнителен стимул за организма през есента.

Кръвоносните съдове:

С началото на есента лекарите препоръчват посещение при офталмолог, кардиолог и невролог. Като причина за това те изтъкват сериозните изменения във функционирането на кръвоносната система през този сезон, свързани с промените в атмосферното налягане, честите електромагнитни бури, големите температурни амплитуди. Затова мнозина се чувстват отпаднали и сънливи, оплакват се от главоболие и влошено зрение.

Ако лекарите преценят, ще ви предпишат подходящи медикаменти. От вас обаче зависи на масата ви винаги да има риба, ядки и зеленчуци, както и да отделяте време за сутрешна гимнастика – тя не само раздвижва мускулите и ставите, а и „събужда“ сърцето.

Проблеми с бъбреците:

С началото на студеното време лекарите съветват да проверим и бъбреците си, тъй като точно сега хората консумират най-много продукти, съдържащи соли на калия и минерали: патладжани, домати, чушки. Ако прекаляваме с тези вещества стават опасни и могат да имат негативно влияние върху организма. Освен това сега започва сезонът на туршиите, което автоматично означава повече сол и… не дай, Боже, пясък и камъни в бъбреците.
Съвет? По-малко сол в храната, повече изпита вода.

Контрол на храносмилането:

Храносмилателната система също превключва на „есенен“ режим. Статистиката сочи, че от октомври започват да зачестяват заболяванията на стомашно-чревния тракт. Причината за това често са ниските температури, намаляването на деня, тоест и на слънцегреенето, забавените процеси в организма. Преглед при гастроентеролог е добра идея. Иначе вкъщи можете да са постараете винаги да има млечни продукти, които са богати на пробиотици, както и храни, съдържащи полезни ферменти: копър, мента, джинджифил.

2016-11-01T06:28:53+00:00 Здраве|
error: Съдържанието е защитено от копиране!