Ползата от достатъчно сън за нашият мозък

//Ползата от достатъчно сън за нашият мозък

Ползата от достатъчно сън за нашият мозък

Какви са ползите и недостатъците от сън за нашият мозък

Най-голямото проучване за съня досега заключава, че твърде малкото или твърде много сън има отрицателно въздействие върху нашите познавателни способности, но не и върху краткосрочната ни памет.

С годините на изследване, ние непрекъснато подобряваме разбирането ни за съня. Въпреки това, въпреки че съставлява около една трета от целия ни живот, сънят все още има много загадки.

Моментите на съвременния живот често означават, че спим по-малко, отколкото бихме искали.

Повишеното време на екрана, кофеинът и стреса са сред многото причини, поради които хората не получават съня, който те изискват.

И тъй като качеството на съня се влошава, разбирането на въздействието върху здравето и производителността е по-важно от всякога.

За да добавите към нарастващото ни познаване на съня, изследователи от Института за мозъци и ум на Западния университет в Канада създадоха най-голямото изследване на съня досега.

Най-голямото проучване за съня

Стартирала през юни 2017 г., онлайн проучването за съня събира данни от повече от 40 000 участници само през първите няколко дни.

Както обяснява Адриан Оуен, изследовател по когнитивния невронауки в Западна Европа, „Ние наистина искахме да уловим съня на хората по цялото земно кълбо. Очевидно имаше много по-малки изследвания на съня на хора в лабораториите, но искахме да разберем какво сънът е като в реалния свят. “ 

Броят и разнообразието на участниците им позволиха да сравнят влиянието на лишения от сън върху хора от различни възрасти, професии и начини на живот. Техните предварителни констатации, въз основа на анализ на 10 000 души, бяха публикувани неотдавна в списанието SLEEP.

За да получите по-задълбочено разбиране за хората, участващи в това проучване, екипът събира подробни данни от участниците.

Както обяснява Оуен: „Имахме доста широк въпросник и ни казаха какви лекарства са, колко са на възраст, къде са в света и какви образования са получили, защото те са всички фактори, които може да са допринесли за някои от резултатите. „

Това даде на учените възможност да изпробват редица теории и да разберат как количеството на съня може да засегне хората. Доброволците претърпяха батерия от 12 утвърдени когнитивни теста, така че количеството сън да може да бъде корелирано с умствените способности.

Около половината от участниците спали за 6,3 часа или по-малко на нощ, което е около един час по-малко от препоръчителното ниво на проучването.

Къде са дефицитите?
Учените са изненадани, че всяка нощ с 7-8 часа сън е свързана с най-високо когнитивно функциониране. Както по-кратката, така и по-продължителната продължителност на съня предизвикват понижаване на ефективността.

Интересното е, че този ефект е постоянен, независимо от възрастта. Това означава, че по-възрастните възрастни са по-склонни да имат по-кратка продължителност на съня, което означава, че като цяло те са били повлияни повече от лишаване от сън, отколкото други възрастови групи.

Още повече и по-малко сън отрицателно въздейства върху различни когнитивни функции, като идентифициране на сложни модели и манипулиране на информация за решаване на проблеми. Това беше словесната способност, която беше най-силно засегната.

Едно от най-изненадващите открития от когнитивните тестове е, че хората, които са спали в продължение на 4 часа или по-малко от всяка нощ, се представят така, сякаш са почти на 8 години по-големи.

„Открихме, че оптималното количество сън, което да поддържа мозъка ви най-добре, е 7 до 8 часа всяка вечер и това съответства на това, което лекарите ще ви кажат, че трябва да държите тялото си във върха на върха . „

Той продължава: „Също така открихме, че хората, които са спали повече от тази сума, са също толкова засегнати, колкото и тези, които спят твърде малко.“ Въпреки че изследователите очакваха да видят когнитивни дефицити в тези, които спяха за по-малко време, дефицитът при тези, които спяха по-дълго, беше изненадващ.

Ползата от достатъчно сън за нашият мозък

Когато учените проникнаха в различните видове когнитивни тестове, видяха, че краткотрайната памет е относително недокоснат от продължителността на съня; това е изненадващо, тъй като е известно, че сънът е важен за консолидирането на паметта.

Предишните проучвания за лишаване от сън – при които липсва цяла нощ на сън – отбелязват спад в производителността на паметта. Авторите на изследването се питат дали това би могло да покаже, че дългосрочните навици на съня имат различен когнитивен ефект, отколкото отнемането на сън за по-кратък период от време.

Въпреки това, само 1 нощен сън изглежда е в състояние да обърне някои от дефицитите, причинени от сън за по-малко от 7-8 часа. Изследователите установяват, че тези, които са спали повече от обичайните, преди да вземат тестовете, са били по-добри от тези, които са спали нормалната си норма.

Резултатите показват колко голяма разлика може да има сънят в начина, по който функционира мозъкът ни, което е важно, тъй като все повече и повече от нас получават все по-малко сън. Авторите дават доста лошо предупреждение:

„Тези констатации имат значителни последици в реалния свят, защото много хора, включително и тези на отговорни длъжности, работят на много малко сън и могат да страдат от смущения в разсъжденията, решаването на проблеми и комуникационните умения на дневна база“.

Авторите споменават някои ограничения за изследването; например, съществуват присъщи проблеми с разчитането на продължителността на самонадеяността на съня. Тъй като проучването е проведено върху такава огромна група хора, тези ефекти би трябвало да бъдат сведени до минимум.

Също така, това проучване е напречно сечение, което означава, че е взел моментна снимка на всеки участник; този дизайн означава, че не е възможно окончателно да се докаже причината и последиците.

Използвани материали: https://www.medicalnewstoday.com/

2018-10-13T16:13:02+00:00 Здраве|
error: Съдържанието е защитено от копиране!