Ползите от зехтина

Ползите от зехтина

Ползите от зехтина

Зехтина или маслиновото масло, богато на мононенаситени мастни киселини, е основен компонент на средиземноморската диета.

Ползите от зехтина. Хората живеещи в Средиземноморието имат по-голяма продължителност на живота и по-ниски рискове от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и инсулт в сравнение със Северна Америка и Северна Европа. Мононенаситените мастни киселини (MUFAs) се считат за здравословна хранителна мазнина, за разлика от наситените мазнини и транс мазнините.

Какво е зехтин?

Зехтин и маслини

Маслините са популярен и здравословен плод.

Ползите от зехтинаМаслиновото масло е мазнина, получена от плодовете на Olea europaea (маслиново дърво), традиционна дървесна култура от средиземноморския регион. Цели маслини се пресоват, за да произведат това отличително масло.

Маслото се използва в козметиката, медицината, готвенето и сапуните и се използва и като гориво за традиционните лампи. Маслиновото масло първоначално идва от Средиземно море, но днес се използва в световен мащаб.

В диетата маслините могат да бъдат изядени цели или нарязани и добавени към пици и други ястия.

Маслото може да се използва като потапяне за хляб, за пържене или като дресинг за салата.

Някои хора дори го консумират в малки чаши, сутрин на гладно с малко лимон за медицински цели.

Ползи от употребата на зехтин

През последните 50 години много проучвания са разгледали ползите за здравето на зехтина.

Зехтин и сърдечно-съдовата система

Ползите от зехтинаЗехтинът е основният източник на хранителна мазнина в средиземноморската диета. Изглежда има по-ниска смъртност от сърдечно-съдови заболявания в Средиземноморието, в сравнение с други части на света.

Прегледът на изследванията, проведени в Барселона, Испания, разглежда биологичните и клиничните ефекти на маслиновото масло.

Резултатите показват, че хората, които редовно консумират зехтин, имат по-малка вероятност да развият сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония (високо кръвно налягане), инсулт и хиперлипидемия (високи нива на холестерол в кръвта и триглицеридите).

Приемът на маслиново масло също така спомага за намаляване на възпалението, ендотелната дисфункция (проблеми с вътрешните обвивки на кръвоносните съдове), тромбозата и въглехидратния метаболизъм.

Пържене със зехтин и риск от сърдечни заболявания

Хората, които редовно ядат храни, пържени в зехтин или слънчогледово олио, нямат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания или преждевременна смърт, съобщиха от ММД в Мадрид.

Учените са изследвали 40 757 възрастни на възраст от 26 до 69 години за период от 11 години. Те се фокусираха върху методите на готвене и хранителните навици. Никой от участниците не е имал сърдечни заболявания, когато започна проучването.

Изследователите заключават:

„В средиземноморска страна, където маслините и слънчогледовите масла са най-често използваните мазнини за пържене и където се консумират големи количества пържени храни както в и извън дома, не се наблюдава връзка между консумацията на пържена храна и риска от коронарна болест на сърцето или смърт.

Участниците бяха също така попитани дали тяхната пържена храна е солена, очукана или натрошена.

За пържене на маслиново масло от необработен екстра върджин зехтин може да се даде възможност на храните да задържат повече от хранителните си вещества в сравнение с кипене, според изследване, публикувано от Университета в Гранада през 2016 г. Учените казват, че фенолите от пренасянето на маслиново масло в храните, което ги прави по-здравословни.

През 2017 г. друго изследване установи, че зехтина е по-стабилен и по-малко вероятно да промени хранителната стойност на храната, която е пържена в нея, в сравнение със слънчогледовото масло.

Ползите от зехтина при превенция на инсулт

Учените във Франция заключиха, че маслиновото масло може да попречи на инсулт при възрастните хора.

Екипът установи, че възрастните хора, които редовно използват маслиново олио за готвене и дресинг за салата или с хляб, са с 41% по-нисък риск от инсулт в сравнение с тези, които не са го консумирали.

Изследователите предложиха, че маслиновото масло може да бъде евтин и лесен начин за предотвратяване на инсулт, който е общ проблем при възрастните хора.

Депресивен риск и зехтин

Ползите от зехтинаХората, чиято диета е с високо съдържание на транс-мазнини, може да имат по-голям риск от депресия, в сравнение с тези, чиито диети са богати на моно- и полиненаситени мазнини. Транс мазнините се използват широко във фастфуд храните и масово произведени продукти, като сладкиши, вафли и т.н.

Според проучване, проведено в Университета в Лас Палмас де Гран Канария в Испания и публикувано в PLoS ONE, зехтина изглежда предпазва леко от риска от депресия, дори и след като е взета предвид общата диета, физическата активност и начина на живот на хората.

Данните за 12 000 доброволци за период от 6 години показват, че в сравнение с хората, чиято хранителна мазнина е предимно зехтин, тези, които консумират транс мазнини редовно са имали 48% по-висок риск от развитие на депресия.

Колкото повече транс-мазнини ядат, толкова по-голям е рискът.

Ползите от зехтина за намаляване риска от рак на гърдата

Учените от Барселона в Испания откриха ключов механизъм, чрез който необработеното маслиново масло застрашава организма срещу рак на гърдата, за разлика от други растителни масла.

След декодиране на сигнали в клетките на тумори на гърдата, които се активират от необработено маслиново масло, те заключават, че маслото намалява активността на p21Ras, онкоген. Този онкоген предотвратява увреждането на ДНК, насърчава смъртта на туморни клетки и предизвиква промени в протеиновите сигнални пътища.

Активността на царевичното масло, междувременно, масло, богато на n-6 полиненаситени мастни киселини, изглежда увеличава агресивността на туморите.

Екипът демонстрира връзка между необработеното маслиново масло и по-високата честота на доброкачествени или неракови тумори на гърдата.

Надяваме сме, че сме ви били полезни. Ако ви харесва, споделете.

Използвани материали от: https://www.medicalnewstoday.com/

 

error: Съдържанието е защитено от копиране!