Средиземноморската диета, източник на здраве!

//Средиземноморската диета, източник на здраве!

Средиземноморската диета, източник на здраве!

Средиземноморската диета, източник на здраве!

Когато говорим за Средиземноморската диета, се има предвид най-вече начин на живот и удоволствие от храненето, отколкото строго броене на калории и ограничения.

Тази диета е известна още и под името Критска, защото се предполага, че корените й са поставени в този древен град. Най-голямото и предимство е, че като диета тя не ограничава човека практикуващ я! Основното при нея е да приемаме здравословни храни с удоволствие, като все пак залагаме на природосъобразните продукти.

За хората имащи нужда да намалят теглото си трайно и постепенно, тази диета е изключително подходяща. Това e така, защото базата на този диетичен хранителен режим не изключва нито една хранителна група! Тук имаме прием на мазнини, въглехидрати, протеини и белтъчини. Но всички продукти, които приемате са здравословни, разнообразни и се избягват мазнините от тип животински, консервантите и рафинираната захар.

Средиземноморската диета

На какви храни се базира Средиземноморската диета?

Основните храни в този тип диетичен хранителен режим са:

Пълнозърнестите храни ( хляб, макарони, ориз). Те са богати на фибри и монозахариди. Затова са и така полезни за храносмилането, както и засищащи.

Зехтина и рибата – зехтина се използва в умерени количества в тази диета, защото все пак е мазнина. Но, като мазнина е много полезен, защото е богат на моно наситени мазнини и така намалява нивата на холестерола в организма ни. Рибата и особено морската е с високо съдържание на омега-З мастни киселини. Те са изключително полезни за функциите на мозъка, за сърдечно-съдовата система и за имунитета.

Плодове, зеленчуци и бобови култури – чрез големият прием на плодове и зеленчуци, Вие осигурявате на тялото си достатъчно минерали, витамини, както и фибри. Те са ниско калорични и засищащи. Бобовите култури са изключително важни хранителни вещества. Те са бедни на мазнини, а същевременно богати на белтъчини и фибри, затова са и толкова здравословни!

Средиземноморската диета

Принцип на работа, на Средиземноморската диета.

Основния принцип, на който работи този хранителен режим е по-големия прием на въглехидрати и протеини, за сметка на по-малко мазнини от друга страна. Основно мазнините и високият им прием са виновниците за наднорменото тегло и увреденият метаболизъм. За разлика от тях полезните въглехидрати и протеини са нискокалорични и засищащи. Друг важен фактор при тази диета е приема на свежи сезонни храни. Разнообразието е ключът към здравословното хранене и избирателността.

Тъй, като тази диета е по-скоро начин на живот, то не само храненето в нея е определящо. Тя трябва да бъде придружена от позитивно отношение към живота и активен двигателен режим! Средиземноморската диета е толкова ефикасна именно, защото е комплексна.

error: Съдържанието е защитено от копиране!