Упорита кашлица – природно лечение

//Упорита кашлица – природно лечение

Упорита кашлица – природно лечение

Упорита кашлица – природно лечение

Упоритата кашлица е един от най-дразнещите, притеснителни и понякога сигнални проблеми, независимо дали сте възрастен или дете. Тя може да бъде остра, суха, влажна, причинена от влагата, сухия въздух или неизвестна причина. За тази кашлица няма сезон или точно определен фактор за отключване. Тя повечето пъти идва и изчезва изневиделица, без дори да разберем, какво точно я е провокирало. Когато тази кашлица е изявена при децата, можете да ползвате природни лечители, но винаги се консултирайте с лекар първо, за да отхвърлите вероятността кашлицата да е плод на нещо сериозно!

Какво всъщност представлява една кашлица?

Казано накратко, кашлицата е израз на дразнене. Дразнене в дихателните пътища, което често е свързано с образуването на някакъв вид секрет. Тялото ни има нужда да изхвърли този секрет, който възпрепятства пътя на въздушната струя вдишан въздух, да премине от носа и устата към белите дробове. Наблюдават се следните видове упорита кашлица:
Остра кашлица – периода на тази кашлица може да трае от седмица до 4 седмици в повечето случаи. Причините, които евентуално я поддържат и възбуждат са от най-обикновена настинка до остра форма на пневмония. Освен това възпалените синуси и острите бронхити също са в списъка с признаци. Извън инфекциозните причинители, като бактерии острата кашлица се появява и на алергична основа, поради астма или поради хронични бронхити. Симптомите за нея са различни, но обикновено е придружена от възпалено гърло и болки в него, от температура поради възпалението и от обилни секрети, но може и съвсем да липсват тези симптоми, а кашлица да е налице!

Хронична кашлица – тя е много близка до острата и някои симптоми се припокриват, други отсъстват, но алергичната и хронична кашлица не са едно и също нещо. Алергичната е много по-опасна и води до задушаване, докато хроничната е провокирана от нещо, което я отключва и поддържа, докато не го елиминираме. Например кашлицата на пушачите е хронична със спирането на тютюнопушенето, тя се лекува с времето. Честите и хронични възпаления на синусите също са причинители на хронична кашлица.

Как с природни лечители да облекчим една упорита кашлица?

Първо при упорита кашлица от остър или хроничен тип е добре да се пие повече вода, защото спомага изхвърлянето на събралите се секрети. Добре е да се избягват дразнители, като пушек, прах, застоял и мръсен въздух и суха среда или много влажна такава. И така нека видим, кои природни средства могат да са ни от полза при упоритата кашлица.

ЕХИНАЦЕЯ – от билката можете да си сварите чай, да си купите тинктура и да я добавяте към вода или мляко. Когато ползвате ехинацея е добре да я смесвате с портокалов натурален сок или сок от мандарини, защото са богати на витамин С. Освен кашлица, билката лекува и зачервеното гърло.

РАЙСКА ЯБЪЛКА – освен лек за упорита кашлица, райската ябълка е източник на витамини и усилва имунитета. Смесете сока от една райска ябълка, един портокал и един морков. Добавете лъжица мед и пийте сока поне по веднъж дневно, до справяне с проблема.

ИНДРИШЕ – индришето е доказано ефикасен лек за упоритата кашлица. Предлагаме ви една много добра рецепта: 3 свежи листа индрише; 5 листа свеж босилек и 2 ореха смачкани с черупката. Всичко се кисне в 500 милилитра вода. Завира на котлона буквално минути и се оставя да се поохлади и запари. Пие се на 4 пъти за един ден. Ще се учудите, колко е ефикасно, особено при деца.

АРОНИЯ и ПРОПОЛИС – клеевата тинктура е много ефикасна за имунитет, за кашлица и смесена с арония ви набавя витамин С. За деца се капват по една капка за всяка година, ако детето е на 7, значи 7 капки в чаша сок от арония. За възрастни 30 капки също в чаша сок.

ЛЕНЕНО СЕМЕ – счуканото семе се разтваря в 250 милилитра вода и се изпива на един път, след като се кисне 15 минути и се прецеди. Може да се добави и лъжичка мед или малко кафява захар, но децата определено не обичат сместа.

КУРКУМА – проста, ефикасна и много изпитана рецепта за упорита кашлица. Затопляте чаша мляко (250мл.) и добавяте към нея чаена лъжичка куркума. За деца давайте по веднъж на ден, за възрастни по 3 пъти. Добавете супена лъжица мед за децата, защото подправката е леко люта!

ОРЕХИ – в 400 грама вода слагате натрошени 4 зрели ореха. Варите ги около 20 минути и добавяте 5-6 листа босилек и градински чай. Ври още 5 минути и се отмества от котлона. Пие се, като чай подсладено с мед.

лек за кашлица

Упоритата кашлица освен неприятна, може да е и притеснителна, така че преди да я лекувате на своя глава с природни лечители, потърсете лекарска консултация! Природните лекове са предимно за превенция и поддържащо лечение.

Ако публикацията ви е харесала, моля споделете.

2016-10-31T15:52:03+00:00 Здраве|
error: Съдържанието е защитено от копиране!