Женска мафия: Ролята на бащата за развитието на детето

/, Психология/Женска мафия: Ролята на бащата за развитието на детето

Женска мафия: Ролята на бащата за развитието на детето

Ролята на бащата за развитието на детето

Свикнали сме когато говорим за отглеждането и възпитанието на детето да смятаме, че майката е тази, която изиграва най-главната роля в този процес. Едва в последните години започна да се говори публично за активното бащинство. Под активно бащинство имаме предвид, че родителя от мъжки пол активно участва в процеса на отглеждане и възпитание на детето, а не е поставен единствено в ролята на осигуряващ прехраната.

През последните години бяха направени доста психологически проучвания, който ясно дават да се разбере как влияе активното участие на бащата в отглеждането на детето. Тук сме длъжни да конкретизираме, че не говорим само за биологичните бащи, а имаме предвид бащата като роля и функция.

В тази статия ще разгледаме как позитивната намеса на бащата в живота на детето влияe в различните фази на неговото развитие:

Преди раждането:

Много изследвания сочат, че активното участие на бащата по време на бремеността, полгането на грижа за майката, информираността и интереса към процеса на развитие на плода имат положителен ефект и върху майката, и върху плода, а и върху самият баща защото го подготвят за по нататъшните етапи на бащинство. Според тези изледвания ако бащата е емоционално ангажиран по време на бремеността е по-малко вероятен риска от преждевременно раждане. Спокойствието, което той осигурява на майката  с грижите си са предпоставка за раждане на едно спокойно и здраво бебе, тъй като през тези 9 месеца детето е свързано с майката.

След раждането:

По трaдиция основния, полагащ грижи за детето е майката. Веднага след появата му на бял свят тя се чувства по-подготвена да задоволява всичките му нужди и ниастина, то е напълно зависимо от нея, но това не пречи на бащата да се включи в грижите и дори на този ранен етап от развитието на детето да започне да формира емоционална връзка с него. Тук отново част от отношението баща-дете преминава частично през отношенията с майката. Едни хармонични отношения са винаги от полза за развитието на детето, но за разлика от предходния период бащата има възможност да си взаимодейства с детето: да го прегръща когато е разстроено, да го гушка и целува. Бащите, които формират позитивна връзка с децата си на тзои етап им помагат на по-късно  да развият една позитивна самооценка и да се справят по-самостоятелно в живота. Освен това статискита сочи, че деца, които са имали топли отношения с бащите си е по-малко вероятно да развият поведенчески проблеми преди 9-та си година.
Ранно детство:

Бащите, които хвалят децата си за техните успехи и реагират спокойно и твърдо на техните провали всъщност помагат на децата си да бъдат по-успешни. Това се забелязва в училищна възраст където тези деца получават по-добри оценки от връстниците си, имат множество интереси, общуват свободно с връстниците си. Доброто общуване между детете и баща на този етап спомага за намаляване на агресията при момчетата, намалява риска от ранна бременост и промискуитетно поведение при момичетата.

Пубертет:

По време на тази възрастова фаза добрият ролеви модел на бащата подпомага успехите на младежите, отново намалява риска от опасно и социално неприемливо поведение и благоприятства прехода от юноша към самостоятелен възрастен. Като цяло силната връзка и с двамата родители значително намалява възможността за появата на психологически проблеми при порастналото вече дете.

Някои съвети към бащите:

  • Участвайте в живота на децата, ходете с тях на прегледи, посещавайте родителски срещи и техни състезания или конкурси. Опитайте се да бъдете част от всичко, което е значимо за детето ви.
  • Искайте съвети и търсете помощ ако смятате, че имате нужда от тях. Можете да разговаряте с други родители или да се консултирате със специалисти.
  • Прекарвайте време с децата си, измислете си съвместни дейности и се опитайте да ги правите често.

Ако статията ви е харесала моля коментирайте и споделете!

error: Съдържанието е защитено от копиране!